CBSE 11TH BIOLOGY - Online Test

Q1. The middle man of our body is :
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Lymph is the extracellular fluid that contains WBC’s and plasma. Lymph flows in lymphatic system and finally drains into veins. Lymph is called as the middle man of our body.

Q2. Glycolysis occurs in
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Glycolysis" means the splitting of glucose. The first step of the process occurs in the cytoplasm of the cell and yields a small amount of energy (measured in units of ATP) and two molecules of pyruvate. The other steps occur in the mitochondria. It is an ongoing process as your cells have a constant need for energy

Q3. Which type of root is developed from parts of the plant other than radicle?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Roots developed from parts of the plant other than radicle are called adventitious roots.

Q4. M phase represents
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The M Phase represents the phase when the actual cell division or mitosis occurs/starts during cell cycle.

Q5. Ascending limb of Henle’s loop is not permeable for :
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Ascending limb of Henle’s is not permeable to water. The descending limb is although permeable to water. Counter current exchange takes place between the loop of Henle’s and arteries surrounding it.

Q6. A speciallised parenchymatous cells, which are closely associated with sieve tube elements is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

The companion cells are specialised parenchymatous cells, which are closely associated with sieve tube elements. The sieve tube elements and companion cells are connected by pit fields present between their common longitudinal walls.

Q7. Auxins are generally produced in
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Auxins promote stem elongation, inhibit growth of lateral buds (maintains apical dominance). They are produced in the stem, buds, and root tips. Example: Indole Acetic Acid (IA). Auxin is a plant hormone produced in the stem tip that promotes cell elongation

Q8. In MagniferaindicaLinn, ‘Linn’ denotes
Answer : Option D
Explaination / Solution:

In MangiferaindicaLinn, the word ‘Linn’ indicates that this species was first described by Linnaeus. Hence, the correct option is The name of the author who first described the species.

Q9. Muscles are attached to bones via :
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Muscles are attached to bones by tendon and bones are attached with another bone by ligaments. Tendon and ligaments are types of connective tissue.

Q10. Proteins that form huge pores in the membrane of the certain organelles and bacteria are called as
Answer : Option A
Explaination / Solution:

The porinsare proteins that form huge pores in the outer membranes of the plastids, mitochondria and some bacteria allowing molecules up to the size of small proteins to pass through.