CBSE 11TH BIOLOGY - Online Test

Q1. In plant cells, the new cell wall begins by the
Answer : Option B
Explaination / Solution:

In plant cells, wall formation starts in the centre of the cell and grows outward to meet the existing lateral walls. The formation of the new cell wall begins with the formation of a simple precursor, called the cell plate which hardens to give rise to middle lamella.

Q2. The branch of study that deals of identification, nomenclature and classification is called
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Taxonomy is the branch of biological science that deals of identification, nomenclature and classification of organisms according to certain sets of rules.

Q3. Which type of vascular bundle is shown in figure below

Answer : Option C
Explaination / Solution:

The vascular bundle shown below is closed and conjoint as cambium is absent between xylem and phloem tissue.

Q4. If GA3 is applied to the rice seedlings, the plant will show
Answer : Option D
Explaination / Solution:

GA3 is a gibberellins that help in elongation of stem of the plant. If GA3 plant hormone is applied to the rice seedling the plant will show extra elongation of plant body.

Q5. Mango is an example of






Answer : Option D
Explaination / Solution:

Drupe is an indehiscent fruit in which an outer fleshy part and surrounds a shell of hardened endocarp with a seed. Mango is an example of drupe.

Q6. The lymph in frog lacks
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The lymph is different from blood. It is known as tissue fluid. Lymph is yellowish in colour as it lacks RBCs and few proteins.

Q7.

Identify the virus in figure given below


Answer : Option B
Explaination / Solution:

A bacteriophage is a virus that infects and replicates within a bacterium.Bacteriophages are composed of proteins that encapsulate a DNA or RNA genome, and may have relatively simple or elaborate structures.

Q8. In plant cell, the cytoplasm of the adjacent cells are connected through bridges called
Answer : Option D
Explaination / Solution:

The cytoplasm of two adjacent cells are connected through a bridge plasmodesmata. Movement of substance in plants takes place through this plasmodesmata.

Q9. The most abundant element found in plants is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Carbon is generally present in plant tissues in large amounts and mainly obtained from CO2 and H2O.

Q10. Regurgitation is more common in infants than in adults. The reason will be:
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Regurgitation is the expulsion of material from the pharynx, or esophagus, usually characterized by the presence of undigested food or blood. Regurgitation is used by a number of species to feed their young. Regurgitation is more common in infants than adults because cardiac sphincter is much less effective in infants.