CBSE 11TH BIOLOGY - Online Test

Q1. Identify the animal given below. Mention its phylum.

Answer : Option D
Explaination / Solution:

The animal is identified as Euspongia which belong to phylum Porifera.

Q2. On germination, moss spore produce
Answer : Option A
Explaination / Solution:

The spore of moss germinate to produce protonema. It is a creeping, green, branched and frequently filamentous stage , which develops into secondary protonema as a lateral bud.This stage bears the sex organs.

Q3. Base pairs found in 5 turns of DNA spirals are
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Each turn of DNA spirals contains 10 base pairs. So, in five turns of DNA total number of Base pair is 5×10=50 base pairs.

Q4. Acetyl CoA combine with oxalo-acetate in presence of condensing enzyme citrate synthetase to form 6-C compound called
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Acetyl CoA combine with oxalo-acetate in presence of enzyme citrate synthetase to form 6-C compound called citric acid during Kreb’s cycle.

Q5. M- phase undergoes
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Since, in mitosis the number of chromosomes in the parent and progeny cells is the same, it is also called as equational division.

Q6. Classification based on evolutionary and genetic relationship is called
Answer : Option A
Explaination / Solution:

The classification of organisms on the basis of evolutionary and genetic relationship is called phylogenetic system of classification. The organisms are arranged according to their evolution on earth.

Q7. In arborescent monocots stem, a secondary cambium grows in
Answer : Option B
Explaination / Solution:

In arborescent monocots stem, secondary cambium grows in hypodermal region for secondary growth that increase the girth of the stem.

Q8. What would be expected to happen if a rotten fruit gets mixed with unripe fruits
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Rotten fruit produce ethylene gas that hasten the ripening of unripe fruits. So, if a rotten fruit get mixed with unripe fruits the remaining unripe get ripen faster.

Q9. When the stamens in a flower remain free, it is said to be





Answer : Option A
Explaination / Solution:

The stamens in a flower may either remain free (polyandrous) or may be united in varying degrees.

Q10. In frog, during aestivation and hibernation gaseous exchange takes place through
Answer : Option C
Explaination / Solution:

As the frog becomes inactive during aestivation and hibernation, gaseous exchange does not take place through lungs. It takes place through skin.